Søk
  • steinerikkirkeboen

"Spurvene" som folk i Alpene elsker

Politikerne kan prøve så mye de orker på å samle Europa, men på noen områder er det nok umulig. Det gjelder for eksempel musikk. De får neppe nordeuropeere eller latinere til å trykke Kastelruther Spatzen til sitt bryst. Mellomeuropeerne gjør det.

FOLK VALFARTER TIL TENNISHALLEN I SEEFELD, ETT AV MANGE FASTE PUNKTER PÅ SPATZENS OMFATTENDE JULETURNE, FOR Å FÅ DEN GODE JULEFØLELSEN. PUBLIKUMMET ER STORT SETT PÅ ALDER MED BANDMEDLEMMENE.

Du har kanskje ikke hørt om «spurvene» fra Kastelruth i Syd-Tirol/Nord-Italia? Du tilhører i så fall det store flertallet her hjemme på berget..

Men spesielt i Alpene, men også ellers i det tysktalende Europa, er bildet et helt annet. Der er de syv velkledde herrene som i 1975 danna en «Volksmusik»-gruppe i den lille alpelandsbyen, velkjente. Deres musikalske, uproblematiske alpeidyll har vært utrolig populær i 40 år, nå er kanskje toppen passert for gubbene som begynner å bli godt voksne, de har holdt på siden 1975.

Rett til topps

Amatørmusikerne ga ut sin første CD i 1983, og solgte samtidig til sin første gullplate. Og siden har det gått unna. 41 CD’er, i tillegg til et cirka et dusin samleplater, har de gitt ut. Og stort sett alle har solgt som hakka møkk.Totalt har de solgt mer enn 20 millioner enheter med smektende alpemusikk.

Orkesteret har ifølge sin egen hjemmeside, et par hundre lokale fanklubber, en av dem holder til i Sverige, kanskje på tide å få en i Norge? Go de gleder fans'en ved å væe så mye på reisefot som deres sivile jobber tillater, og det er ganske mye, på det meste nærma de seg hundre konserter i året.

Spatzen kommer fra alpelandsbyen Kastelruth, blant eldre, sportsinteresserte nordmenn bedre kjent under sitt italienske navn, Castelrotto, fra den tida vinteren var til å stole på og det gikk an å arrangere verdenscuprenn i langrenn på tusen ALLE CD-COVERNE DERES SER SÅNN UT, MER meters høyde på Alpenes sydskråning. ELLER MINDRE. HERRENE IFØRT LOKALE Landsbyen ligger et par mil nordøst for UNDER EI STRÅLENDE SOL I IMPONERENDE Bolzano og noen kilometer nedafor Seiser SYDTIROLSKE OMGIVELSER Alm hvor norske angennsløpere har vært på treningsleire før mesterskap i bortimot 40 år.

Orkesteret så dagens lys i 1975, og ga ut sin første CD i 1983. Siden har de kommet på rekke og rad. Og de har slått an noe voldsomt i nedslagsfeltet. I Tyskland har de solgt til 27 gullplater, i Sveits 17 pluss en platinaplate og i Østerrike, hvor de står aller sterkest, har de fått 22 gullplater, 17 platinaplater, seks dobbelplatina og en trippelplatina for sin alpedansebandpop, eller hva en nå skal kalle det. .

Spesielt intersserte finner deres tyske hjemmeside her: https://www.kastelrutherspatzen.de/

BILD-skandale: Spatzen spiller ikke sjøl!

At «spurvene» har appell til brede lag, er det ingen tvil om. Kvaliteten på det de leverer er mer omstridt. Deres mangeårige produsent, Walter Widemair, var ikke imponert. Han skal ha vært så lite fornøyd med bandmedlemmenes prestasjoner at han forlangte dem erstatta av studiomusikere. I 2012 skapte han bølger da han til Bild Zeitung uttalte at «bandets suksess er basert på en kjempesvindel». Han hevdet at det ikke var bandet selv som spilte på CD-innspillingene, det var innleide, proffe studiomusikere. Vokalisten, Norbert Rier, var det eneste bandmedlemmet som bidro på bandets CD’er.

Proffer i studio

- På de fire første CD’ene spilte vi alt sjøl, seinere har vi leid inn studiomusikere, skal Rier ha fortalt. Overfor avisa begrunna han det med at det gikk raskere, og dermed ble billigere, å bruke proffe musikere enn Spatzen-amatørene. Ingen av dem er profesjonelle musikere i utgangspunktet, men de er ikke verre enn at de spiller sjøl på konserter.

Og samspilte er de i hvert fall. To av medlemmene har vært med hele veien, et par andre har vært med i minst 38 år og den minst rutinerte, Kurt Dasser, har feira 20 års jubileum i bandet.

Spatzen består av sju medlemmer (året de ble med):

Valentin Silbernagl (1975) Klarinett og saksofon

Walter Mauroner (1975) trompet og synthesizer

Norbert Rier (1979) hovedvokalist, trommer

Albin Gross (1980) keyboard og trekkspill,

Karl Heufler (1986) bass og baritonhorn

Rüdiger Hemmelman (1991) trommer

Kurt Dasser (1998) vokal og gitar

Her kan du både se og høre gutta i enda en ekstremt idyllisk alpesetting (du må kopiere og lime inn URL'en): https://www.youtube.com/watch?v=I2KUqU5MByU&list=RDI2KUqU5MByU&start_radio=1

Manager i mord mysterium

Klokka 18.17 6. mars 1998 fant en lastebilsjåfør Karl-Heinrich Gross alvorlig skada på en vei i et industriområde i utkanten av Magdeburg. 28-åringen, som var bandets manager og broren til keybordist og trekkspiller Albin, døde av skadene. Til tross for en omfattende

etterforskning med nesten 500 vitneavhør, ble det aldri klarlagt hva som hadde skjedd.

Bandet hadde kvelden før konsert i byen, og manageren ble alene igjen i Magdeburg for å vente på at bussen deres ble reparert. På ettermiddagen forlot han verkstedet til fots. Halvannen time senere DET HANDLES HEFTIG. DET ER VIKTIG Å FÅ ble han funnet tre kilometer unna, alvorlig MED SEG ET MINNE HJEM, OG DET ER NOK skada i hodet og på overkroppen og med Å VELGE BLANT. 7000 mark på seg. Politiets beste teori er at han først ble påkjørt og så slått fordervet av en noen som ville skjule ulykken.

Festival

Hvert år siden 1984 har bandet arrangert en stor konsert i hjembyen, Kastelruther Spatzenfest.Det ble satt rekord i 2008, da var det rundt 50.000 besøkende i den lille landsbyen. Men også Kastelruther Spatzen er ramma av viruset. I år ble Spatzenfst avlyst etter 35 strake år med festival. Det samme er høstturneen og alle julekonsertene.

Men på Youtube og Spotify holder gubbene koken


7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle