Søk
  • steinerikkirkeboen

Den største kampen

Oppdatert: 27. nov. 2021

Det er VM i sjakk igjen. Millioner er engasjert, i Norge TV-overføres hvert trekk. Det er stort, men det blir lite mot Den Største Kampen. Den fra 1972.

I 1972 var hele verden opptatt av sjakk. Da ble den kalde krigen flytta over på det rutete brettet, og utkjempa med bønder og løpere. Det var svart mot hvitt. På brettet. Og utafor.

Den kalde krigen

Midt under den kalde krigen møttes USA og Sovjet på halvveien, i Reykjavik på Island. Sovjet var representert ved Boris Spasskij, verdensmester i sjakk siden 1969, en stø sjakkspiller som i tillegg var tidligere spydkaster og både hyggelig og sympatisk. Og tilsynelatende helt normal.

Motstanderen var Robert James "Bobby" Fischer. Han var en fantastisk sjakkspiller, kanskje den mest begavede noensinne. Det var ingenting å si på hans oppførsel ved brettet, derimot var hans opptreden ellers og hans politiske synspunkter ganske eksentriske. Til tross for at han var halvt jødisk, moren var sveitsisk jøde, fornekta han holocaust og kom med en rekke antisemittiske utsagn.


Bobby Fischer (t.h.) og Boris Spasskij i deres siste parti i Reykjavik sommeren 1972. Foto: J. WALTER GREEN/AP

Tidlig mester.

Men han var flink til å spille sjakk. Han ble USA-mester som 14-åring i 1957, og var Vestens fremste (og kanskje eneste reelle) utfordrer til det sovjetiske hegemoniet. I 1972 fikk han sjansen. Etter å ha knust motstanderne på veien, var han klar for VM-finale. I en kamp som fikk voldsom oppmerksomhet over hele verden, både på grunn av symbolverdien og Fischers person og opptreden, slo han Spasskij, og ble tidenes første — og hittil eneste - amerikanske verdensmester i sjakk.

Juniorfeil.

Og han gjorde det på en spektakulær måte: Han åpnet med å tape det første partiet etter å ha gjort en juniorfeil. Det andre tapte han på walkover, etter å ha nekta å spille i protest mot forholdene. Angivelig måtte utenriksminister Kissinger kommandere ham tilbake til bordet.

På stillingen 0-2 begynte han å spille. Og som hans spilte! Han kjørte over den regjerende verdensmesteren. Etter seks partier overtok han ledelsen, og etter 21 hadde han vunnet 12,5- 8,5. USA vant den kalde sjakkrigen, og slo erkerival Sovjet der hvor det kanskje var aller mektigst; siden 1937 hadde det vært seks verdensmestre i sjakk. Alle var sovjetiske. Sjakk var det nærmeste du kom en nasjonalsport i Sovjet, og er det fortsatt i store deler av det tidligere imperiet.Et ikon.

Bobby Fischer ble et globalt ikon. Så slutta han å spille turneringer. I 1975 ble han fratatt tittelen fordi han nekta å stille opp for å forsvare den.I 1992 gjorde han comeback, og beseira Spasskij på nytt i en revansjkamp som ble spilt i Beograd i Jugoslavia - som på den tida var boikotta av FN. Det ble utstedt arrestordre på Fischer,. Han ble arrestert i Japan i 2004. Etter å ha frasagt seg sitt amerikanske statsborgerskap fikk han asyl på Island hvor han døde 17. januar i 1972, 64 år gammel.


26 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle