Søk
  • steinerikkirkeboen

Den tragiske historien om eventyrkongens eventyrslott

Kong Ludwig II av Bayern var konge uten land, folk og penger. Han trøsta seg ved å bygge slott som han ikke hadde råd til å fullføre. Før han rakk å gå konkurs, ble han erklært sinnsyk og tvunget til å abdisere. Dagen etter (enkelt beretninger sier fire dager seinere), 13. juni 1886 fant de ham flytende i Starnberger See.

NEUSCHWANSTEIN ER ET NATURLIG STOPP FOR ASIATISKE TURISTER PÅ EUROPATUR


Eventyrkongen endte opp som en tragisk figur. Men Bayerns evige konge hadde – og har - likevel en stor plass i hjertene til det folket som ikke lenger var hans. Blant annet på grunn av slottene han bygde.

En topp i Apene

Fra langt ute på slettelandet kan du se det, eventyrslottet. Det troner på en topp som er liten i forhold til de mektige alpefjellene i bakgrunnen. Det ligger i Schwangau ved Füssen, helt syd i Tyskland, noen bratte steinkast fra grensa til Østerrike.

Det finnes mange slott. Mange flotte, praktfulle, mektige slott. Men selv om det ikke er veldig stort, er det ikke mange som er flottere enn Neuschwanstein. Det troner med sine tårn og spir som et middelaldersk eventyrslott – som er akkurat hva det var ment å være – der flatlandet møter alpefjellene. Omgivelsene er like mektige og imponerende som slottet. Derfor var det aldri planlagt noe parkanlegg rundt slottet, det skulle tvert imot kle de mektige omgivelsene.

UTSIKTEN FRA SLOTTET ER MEKTIG LANGT DER NEDE LIGGER NABOSLOTTET; HOHENSCHWANGAU.


Når det er flottest, er en smaksak. Det er vakkert med den hvite vinterfrakken på, praktfullt om sommeren, selv om det kan det være i overkant mye folk. – Men jeg synes det er aller flottest i „goldener Oktober“, sier Gabi Tiefenbruner. – Da setter høstfargene omgivelsene i full fyr.

Slottet rager høyt, men er ikke så høyt som det kan se ut, det høyeste tårnet er ikke mer enn 70 meter. Opprinnelig var det planlagt et enda større og høyere tårn som skulle rage 90 meter over slottsplassen. Det er blant alt som ikke ble fullført på eventyrslottet.

Disney-slott

På Internett er det lett å finne lister over og rangeringer av verdens flotteste eller mest berømte slott. Det er vanskelig å finne lister hvor Neuschwanstein, eventyrslottet til eventyrkongen, ikke er med.

Det skyldes Walt Disney minst like mye som Ludwig II. Disney besøkte Ludwigs slott sammen med sin kone før han lanserte Tornerose-slottet i Disneyland. Dermed ble Neuschwanstein forbildet for eventyrslottet som troner i alle Disneys lekeland og som er logo på firmaets filmer.

Konge uten land

Hvem var Ludwig II?

Da faren, kong Maximilian, døde i 1864, måtte Otto Friedrich Wilhelm Ludwig steppe inn og overta som kong Ludwig II av Bayern. Han var 18 år gammel.

Det var ikke like stor stas å være konge av Bayern som det hadde vært. Preusserne, med kansler Otto von Bismarck som drivende kraft, samla utover på 1800-tallet med makt (mest det) og lempe haugen av 25 småstater til ett, forent Tyskland. Det tyskromerske keiserriket som som ble oppretta på 800-tallet og avvikla av Napoleon i 1806, skulle gjenreises. Samlinga ble fullført etter at Bismarck beseira Frankrike og erobra Paris i den tyskfranske krigen som var over i 1871.

FAKTA

Bayern

.LUDWIG II. RIMELIG STILIG, URIMELIG GAL … oppsto som hertugdømme rundt år 500. Det ble en del av det tyskomerske rike. Formelt var det et kongedømme fra 1806 til 1918. Bayern ble regjert av huset Wittelsbach. Det hadde hertugen, kurfyrsten eller kongen av Bayern helt fra 1180, da familien fikk landet i len av keiser Fredrik Barbarossa, til 1918.

Bayern sluttet seg til Det tyske riket i 1871, og var en del av det frem til 1918.

Én av fire konger i et samlet Tyskland

Bayern klarte lenge å bevare selvstendigheten i rivaliseringa mellom de sterkeste av alle de tysk statene, Preussen og Østerrike, på 1800-tallet. Etter at Preussen vant en krig dem i mellom i 1866 ble det verre. I 1871 slutta Bayern seg til det tyske keiserriket som ble domnert av Preussen.

Etter samlinga ble Ludwig II en av fire konger i tillegg til en haug med grever, kurfyrster og andre adelige i et samla Tyskland hvor Wilhelm var keiser og Bismarck var rikskansler. Preusserne styrte butikken.

Rømte inn i sin fantasiverden

Som konge uten land og makt trakk Ludwig seg tilbake fra den virkelige verden og inn i sin egen fantasiverden. Sov om dagen, var våken om natta, dyrka beundringen for - og vennskapet med - Richard Wagner. Kongen var minst like fengsla av middelaldersagn og -eventyr som operakomponisten, eventyrslottet hans er kraftig preget av det. Han drømte om riddertida da en konge var en konge og det ikke fantes noen kansler. Han ville bygge et slott av samme type som kongene hadde den gangen de virkelig var Konger.

Samtidig som han ville dyrke middelalderen og dens myter og historier, ville han reise et monument over sin gode venn, Wagner. Kongen støtta ham solid økonomisk, men ble likevel pressa til å jage den upopulære komponisten ut av Bayern. Men vennskapet mellom de to besto, og kongen reiste monumentet, SJØL OM DET HØYESTE TÅRNET ALDRI BLE Neuschwanstein. Slottet ble bygd på RUVER NEUSCHWANSTEIN I LANDSKAPET. ruinene av to gamle slott, og ligger bare noen drøye steinkast fra Hohenschwangau slott. Det er et ekte middelalderslott som faren satte i stand og hvor Ludwig tilbragte mye av oppveksten. I middelalderen var det fire slott i lille Schwangau, som visstnok var strategisk viktig. Da Ludwig satte i gang, var bare Hohenschwangau igjen.

Ufullendt og moderne

Neuschwanstein ser ut som et middelalderslott. Men det ble altså bygd på siste halvdel av 1800-tallet, grunnsteinen ble lagt ned i 1869 og byggearbeidene ble avslutta i 1892, seks år etter at kongen døde.

Innvendig var det meget moderne med sentralvarme fra digre vedovner i kjelleren, rennende vann fra en kilde i lia høyt over slottet, et tipptopp moderne kjøkken og telefon i både 4. og 5. etasje!

Kong Ludwig var meget engasjert i bygginga, og fulgte den i kikkert fra slott Hohenschwangau. Da portbygingen sto ferdig i 1873, ble det innreda en leilighet for kongen slik at han kunne følge arbeidet enda tettere.

Da kongen døde, var bare 12 av over 200 rom ferdige, siden er ytterligere et par blitt ferdgstilt. Det høyeste tårnet ble aldri påbegynt og i tronsalen mangler fortsatt det viktigste. Store deler av slottet er fortsatt ikke innreda.

FINN EN FEIL! TRONSALEN ER KANSKJE DET FLOTTESTE AV DET FLOTTE I NEUSCHWANSTEIN. MEN NOEN TRONE BLE DET IKKE RÅD TIL.


Det ble etterhvert nok for familien og regjeringa og alle andre, de ville ikke fortsette å pøse ut penger de ikke hadde på prosjektene til den avdøde kongen og annullerte kontrakten på tronen og alle andre kontrakter som det var mulig å annullere.

Og så åpnet de ganske snart slottet for publikum. Det ble en umiddelbar suksess.

Mange slott, lite penger

Å ha slott som hobby er dyrt. Lenge holdt byggingen av Neuschwanstein budsjettet. Men så begynte innredningsarbeidene. Å oppfylle kongens drømmer ble dyrt. De tre siste åra av sitt liv brukte kongen 3,7 millioner mark på slottet, mens han hadde regna med å bruke en sjettdel, 600.000.

DET FINNES UENDELIG MANGE VELDIG FLOTTE BILDER AV SLOTTET, SJEKK GOOGLE. DETTE ER EN AMATØRS PATETISKE TELEFONFORSØK


Kong Ludwig var glad i slott og hadde flere prosjekter på gang. Ikke veldig langt unna Neuschwanstein, ved Oberammergau, fikk han bygd det lille rokokkoslottet Linderhof, det eneste slottet han fikk fullført. Litt lenger vekk, på en øy i Tysklands største innsjø, Chiemsee, satte han i gang et voldsomt prosjekt. Schloss Herrenchiemsee skulle bli det tyske svar på Versailles. Men det prosjektet fikk han heller aldri fullført.

Selv om all bygging i utgangspnktet skulle finansieres med kongens egne midler, fikk regjeringa og storfolket i München etter hvert nok av konges ekstravaganse. Og da kreditorene, kong Ludwig hadde pådratt en gjeld på 14 millioner mark som han ikke var i nærheten av å kunne betjene, begynte å true med rettssak og kongelig skandale, var begeret fullt. Kongen ble erklært sinnsjuk og avsatt. Onkel Luitpolit overtok som prinsregent.

Mystisk død

Samme dag som han ble avsatt, 12. juni 1886, ble kongen flytta til Berg slott ved Starnberger See utafor München. Dagen derpå ble kongen og hans livlege funnet flytende i sjøen. Begge hadde drukna. Om det var et uhell, om det var mord eller om det var selvmord er aldri blitt oppklart.

Men blant folk er Bayerns evige konge høyt elsket. Det gjelder selvfølgelig spesielt i området rundt Neuschwanstein. Byggingen av slottet ga arbeid til bedrifter og arbeidere i hele Bayern, og kort tid etter hans død ble slottet åpna for publikum. Siden har alt fra hotelldirektører via hestekusker til billettselgere og mange, mange andre i nærområdet fortsatt å leve godt på alle som strømmer til for å oppleve eventyrkongens galskap. Slottet er en av Tysklands mest populære attraksjoner. Hvert eneste år har det nesten 1,5 millioner besøkende fra hele verden.

En skjult skatt

Under 2. verdenskrig brukte nazistene slottet som lagringssted for kunst de stjal under okkupasjonen av Frankrike. I krigens sluttfase hadde de planer om å sprenge slottet med alle dets stjålne skatter for at de ikke skulle falle i hendene til Tysklands fiender. Heldigvis ble planen aldri gjennomført. Slottet og kunsten ble reddet.

Men gullskatten forsvant.

For da krigen gikk mot slutten, ble deler av den tyske riksbankens gullreserver lagra i slottet. I krigens aller siste dager ble gullet fjerna. Det er uvisst hvem som gjorde det og hvor gullet ble av. Rykter sier at det ble senka i Alatsjøen, en mils vei unna. Mange myter knyttes til i den lille, 30 meter dype sjøen som har et rødt skikt av svovelbakterier 15 meter under overflaten. Men det er ikke kjent at noe gull er blitt funnet.

FAKTA

Schloss Neuschwanstein

Bortsett fra fire dager rundt jul er slottet åpent for besøkende hver eneste dag.

Det er VEDIG mange turister her i juli og august

Det er en liten halvtimes bratt spasertur på god vei opp til slottet. Det er mulig med hesteskyss og buss, men det er uansett litt gåing.

Maksimumkapasitet på en dag er 8000 besøkende, det er smart å bestill plass i forkant på nettsida hohenschwangau.de. Der kan du også bestille billetter til Schloss Hohenswangau og til De bayerske kongers museum som ligger fem gangminutter unna.

Billett til Neuschwanstein koster cirka 150 kroner. Da får du en guida tur gjennom de innredede rommene på en drøy halvtime i den gruppen du er plassert. Her er det viktig å følge med, det er nye grupper med forskjellige språk, hvert femte minutt. Mister du din gruppe, så kommer du ikke inn den dagen.

86 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle