Søk
  • steinerikkirkeboen

DET ER FOR JÆVLIG!

Oppdatert: 6. okt. 2020

Oslo kommune har mange politikere, en god del på heltid, og en haug med byråkrater. De skal skal sikre at byen utvikler seg i henhold til planer, ambisjoner og ønsker på alle områder. Men det klarer apparatet ikke.

SLIK SER DET UT I BYGGEPERIODEN. DET BLIR NOK BEDRE, MEN HUSENE BLIR LIKE HØYE OG DE BLIR LIGGENDE LIKE TRANGT UT MOT EN TUNGT TRAFIKKERT VEI.

Vi er på full fart mot et sted hvor ingen egentlig vil. Vi får bøttevis med utbygninger som knapt noen ønsker. Unntaket er sjølsagt profitthungrige utbyggere med egen bånnlinje som eneste mål. Og kjøpere som er så desperate at de betaler 10-15 millioner for hva som helst.

At hva som tjener omgivelsene og nærmiljøet ikke har noen plass i regnearkene til utbyggerne går det an å forstå, men hvorfor tar ikke politikere og reguleringsmyndigheter ansvar for miljø og omgivelser og setter ned foten?

De lar eplehager og andre dårlig utnytta områder som gir lys, luft og menneskelighet stappes fulle av mer eller mindre flotte nybygg.

Akkurat nå er et nytt lite område i ferd med å bli realisert i vårt nærmiljø. Det illustrerer hvor ille det kan bli. Det beste som er å si om utbygginga i Kjelsåsveien 142, er at den er liten.

En bensinstasjon blir gjort om til boligfelt. Utbyggeren klarer å stable inn 14 boliger i sju høye tomannsboliger på den lille tomta, og sikrer seg sikkert en fin profitt. På salgsplakaten ser det ut som et lite paradis med blomstrende trær og ingen vei.

Utbyggeren har valgt å kalle området SLIK SKAL DET, IFØLGE MEGLERENS Kjelsåsgrenda. Et søtt navn som sikkert er REKLAMEMATERIELL BLI I KJELSÅSGRENDA ment å gi gi positive vibber og lede tankene over på barne-TV-idyller som Bakkebygrenda. «For oss symboliserer en grend de verdiene vi har ønsket å utvikle, og som har vært styrende for de beslutningene som er tatt underveis», sa megleren, som visstnok har solgt alle de 14 leilighetene, til nab.no da prosjektet ble lansert.

Det er en hån mot alle hyggelige grender i landet.

Her reises ingen idyll. På byggeplassen minner det mer og mer om et helvete ettersom stadig mer av grenda kommer på plass og tårner åtte, ti meter over fortauet fire av husene reises langs. Naboene bygges inn og ned. Kjelsås gård forsvinner helt. Forbipasserende mister luft og sikt. Utrolig at myndighetene kan ha gitt sitt godkjentstempel. Bensinstasjonen og dekkverkstedet som KLINT UT MOT FORTAUET LIGGER FIRE HØYE tidligere holdt til på tomta, var vel aldri HUS SOM EN MASSIV MUR. nominert til noen arkitekturpris. Men de var ikke ti meter høye, det var lys og luft både rundt og over.

«Grenda» blir sikkert finere når gravemaskiner, kontainere og gjerder blir erstatta av beplantninger. Men trangt og høyt vil det alltid være.

Jeg er ikke sikker, men jeg trur denne utbygginga slår hele Frysja-utbygginga når det gjelder å bygge områdefiendtlig. Konkurransen er knallhard, men

Kjelsåsveien 142 blir kanskje det jævligste utbyggingsprosjektet i vår del av byen.

Men det er ikke sikkert «rekorden» blir stående så lenge. Hvis utbyggerne er i nærhetene av å få gjennomslag for sine planer i Kjelsåsveien 160, det gamle GAMLE BEBOERE BYGGES BRUTALT INN. posthuset og Backe-gården, blir den knust. Der mente utbyggeren det var mulig å erstatte eksisterende bebyggelse, butikkene skal bevares, med 100 leiligheter. Men det går faktisk ei grense i Oslo kommune, Plan- og bygningsetaten fant forslaget så jævlig (den brukte ikke det ordet) at utbyggeren må komme opp med et revidert forslag. Det er ikke sikkert det blir så flott.

PS

Jeg er selvfølgelig klar over at det er for seint å jamre seg over Kjelsåsveien 142, men ekseplet viser hvor viktig det er for omgivelsen å følge med og si fra. Så kan en jo håpe at det hjelper...

83 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle