Søk
  • steinerikkirkeboen

Etter 20 tørre år blir det vann i bassenget

- Vi som firma jobber med både nytt og gammalt, men vi liker spesielt godt å kunne sette i stand gamle, ærverdige bygg.

Hans K. Lundblad, Erik Lundblad og Kenneth Høitomt har sørga for at svømmebassenget på Sagen ser ut omtrent som det gjorde i 1926. Snart er det også vann i bassenget.


Det sier Hans K. Lundblad som er en av eierne av Entrepenør1 og Sagene bad. I seks år har han kunnet kose seg på Sagene. Der har de satt i stand gamle, ærverdige Sagene bad. Nå har de kommet så langt at de har sluppet Sagene Avis, som første avis, inn bak de gamle murene. Her kan vi vise de første bildene av hvordan det nygamle badet ser ut.

Første etasje først

- Vi har konsentert oss om første etasje med de to bassengene, der er vi stort sett ferdige. Men det gjenstår fortsatt en god del oppover i bygget som er på rundt 1200 kvadratmeter, fordelt på tre plan , sier Kenneth Høitomt, en annen av badets eiere.

Og for å ha sagt det med en gang, det ser usedvanlig lekkert og meget ordentlig ut. Ingen tvil om at jobben har vært en stor utfordring, for i tillegg til at badet i størst mulig grad skal se ut som det gjorde da Terapibadet kan brukes til både lindring og svømmebassenget åpna i 1926, skal det kos når det blir litt varmere, mener Kenneth tilfredsstille alle moderne krav til et Høitomt. badeanlegg. Og de er noe mer omfattende i 2021 enn de var i 1926!

God skjult moderne teknikk og 70 dører

- For å si det sånn; det er ekstremt mye teknikk skjult bak veggene her, sier prosjektleder Arne Lundblad.

En ting er alle moderne krav, en annen at romløsningen ikke er helt optimal.

- Det er mange rom. Totalt har vi 70 dører, sier prosjektlederen.

Dyr moro

Når vi lurer på hva herligheten har kosta, er ingen av de tre veldig taletrengte.

- Det er blitt en betydelig sum.

- Kan dere klare å tjene penger på det?

- Vi satser på at dette skal bli et drivverdig prosjekt, sier Høitomt.

Det svarte taket er ikke bare stilig, det er også et minne om ei annen tid.

Svart tak

Alt nydelig og prydelig flislagt og malt, men taket i den ene guttegarderoben er kølsvart!

- Det er helt bevisst. Da vi overtok, var hele rommet kølsvart. Det var her de lagra kølet som de fyrte med. Arkitekten ville ha et svart tak for å minne om det. Vi synes det gir en spennende, flott effekt, sier Høitomt.

Og det er ett eksempel på at nytt og gammelt spiller på lag i det nygamle badet.

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid med kommunen og byantikvaren og blitt enige om farger og overflater, forsikrer Hans Lundblad.

- Bare fantasien setter grenser

Fra skolestart blir det skolesvømming på dagtid, men uka har dager og døgnet har timer når det ikke er skole. Hva skal bygget da brukes til?

- Det er flere lokaler oppover i bygget, og vi har noen taker om hvordan de kan benyttes, men de er ikke spikra slik at vi kan snakke om dem ennå.

- Restaurant?

- Neppe. Det hadde vært plass, men vi tror ikke det går så greit sammen med skolesvømming. Men nå får vi lokalene i stand, så er det bare fantasien som setter grenser for hva de kan brukes til. Varmtvannsbassenget, for eksempel, kan brukes like godt til behandling og lindring som til kos, sier Arne Lundblad.

Sagene bad

Bygd i 1899 som et sted arbeidsfolk kunne vaske seg, innlagt vann hjemme hadde ingen.

Det hadde fra start dusj- og karbadavdeling. Svømmebasseng på 12,5 m kom med bygginga av Sagene skole i 1926.

Badet var det tredje offentlige badet i Kristiania etter Torvgadens bad og Enerhaugens Folkebad, og det ble finansiert av Kristiania Brændvinssamlags legat.

I 1926 ble Sagene skole den første i byen, den andre i landet, med eget svømmebasseng.

Mye er gjort, men bakgården forteller at det Bygningen ble fredet i 1996, og badet ble pågår arbeider i badet fortsatt. stengt i 2000 i påvente av rehabilitering Det ble solgt første gang i 2006 og på nytt i 2015. Gjenåpnes i år. Kilde: Oslo byleksikon m. m


1 030 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle