Søk
  • steinerikkirkeboen

Historien om @

Oppdatert: 21. nov. 2020

Det begynte kanskje med at munkene skulle spare pergament i middelalderen, men det var med Ray Tomlinson det virkelig tok av for @.

HER, MELLOM DE TO DATAMASKINENE PÅ KONTORET TIL ROY TOMLINSON, BLE HISTORIENS FØRSTE E-POST SENDT I 1971. DE TRUDDE DET VAR EN VANLIG DAG PÅ KONTORET, IKKE ANTE DE AT OPPFINNELSEN DERS SKULLE SNU OPPNED PÅ ALL VERDENS KONTORER OG MYE MERE TIL. FOTO: Dan Murphy


— Ikke si det til noen, ba Ray Tomlinson da han seint på høsten 1971 viste sin kollega, Jerry Burchfield, verdens aller første e-post.

Det var egentlig ikke sånt de skulle drive med på det kontoret, men e-post har vist seg å være mye viktigere enn alt annet de hadde fingrene borti — uansett hva det var. Men mens de holdt på. ante verken Tomlinson eller de andre de var i ferd med revolusjonere mellommenneskelig kommunikasjon. For selv om de første meldingene, som ingen husker hva inneholdt, ble sendt over en veldig kort distanse mellom to maskiner som sto ved siden av hverandre på en av Internetts forløpere som het ARPANET, representerte de et stort skritt for menneskeheten.

Tomlinson ble født i 1941 og døde i 2016, like før han skulle fylt 75 år.

@ er ikke i navn

Tidligere var e-post kun sendt innen en datamaskin, og det er jo ikke så nyttig.

— De første meldingene var ikke noe å huske, de var noe sånt som QWERTYUIOP. Den første nyttige bruken av e-post var da jeg sendte melding til de andre jeg jobbet sammen med, det var en beskrivelse av hvordan de skulle sende mail. Den første bruken av e-post var altså en melding om at det eksisterte, skriver Tomlinson på sin nettside.

Da han skulle adressere sin e-post, hadde han behov for et tegn som kunne skille personnavnet fra navnet på datamaskinen. Han valgte @, et av de vanskeligst tilgjengelige tegn på tastaturet ettersom det krever at Alt Gr og 2 - som ligger langt fra hverandre - trykkes ned samtidig.

— Jeg vurderte flere tegn, men valgte @ fordi det ikke forekommer i noen navn, og fordi det allerede var på tilgjengelig på tastaturet. Men det var ikke jeg som fant det opp, skriver Tomlinson.

Uviss opprinnelse

Oppfinnelsen var det sannsynligvis skriftlærde munker i middelalderen som gjorde. De kan ha gjort det allerede i det 6. eller 7. århundre, men ingen veit det helt sikkert. Det er ikke funnet eksempler på slik bruk av @.

Det er også mulig at @først dukka opp hos gotiske skriftmakere 5-600 år senere. Siden ingen veit sikkert, satser vi på middelaldermunkene. De skrev på pergament, som var mangelvare. Det gjaldt å skrive mest mulig komprimert.

Derfor utvikla de en rekke forkortelser.

Teorien til den amerikanske professoren i latin og paleografi, Berthold Louis Ullmani, er at @ble brukt som forkortelse for den latinske preposisjonen ad, som blant annet kan bety til og imot. På oss legfolk kan det virke litt pussig at det var behov for å forkorte et så kort ord - det var ikke så mye å tjene på det - men ekspertene tror altså på det. De klarer også å se @ som en a omslynget av en d.

Engelsk

Sannsynligvis tok Gutenberg nesten livet av tegnet, med boktrykkerkunsten forsvant det nesten. Men ikke helt. I engelsk overlevde det, og betyr fortsatt pris pr. stk: "3 barrels @$200" betyr at hvert av de tre fatene koster 200 dollar.

Derfor overlevde det også på skrivemaskintastaturet. Der fant Tomlinson det. Og så tok det ikke lang tid før det glemte tegnet dukket opp over alt, ikke bare i hver eneste e-post. Samtidig som e-posten forandret livet vårt - kan du huske hvordan det var å leve uten? - ble @en naturlig del av det. Veldig mange kule c@feer, b@rer og alt mulig annet som hadde muligheten til å markere modernitet ved å skifte ut en tradisjonell a med tegnet på den nye tid, brukte den.

Jens Stoltenberg markerte tidlig i årtusenet at han var moderne og fulgte med ved å sende ut st@tsministerbrev.

Mye tull

Men Tomlinson er ikke bare fornøyd med sin grensesprengende oppfinnelse. Han misliker spam og alt annet tull som spres, og han synes det er blitt i overkant etablert og ordentlig ettersom det har vokst seg til:

— Jeg savner anarkiet.

Mange av pionerene fra internetts første år har høstet tifold av det de sådde med sine tidlige oppfinnelser, og er blitt både millionærer og milliardærer. Det har ikke skjedd med Tomlinson, oppfinner av e-post og gjenoppdager av @:

— Nyvinninger og oppdagelser blir noen ganger belønnet, men ikke denne.


Krøllalfa,alfakrøll på noen andre språk

Dansk: Snabel-A

Svensk: Snabel-A, kanelbulle

Nederlandsk: Apenstaartje – «apehale»

Italiensk: Chiocciola – «snegle»

Kinesisk: Da Yi Ba a – «den langhalede a»

Koreansk: Dalphaengi – «snegle»

Nordsamisk: Bussáseaibi - «kattehale»

Tyrkisk: Gul eller kulak – Henholdsvis «rose» og «øre»

Tsjekkisk: Zavináč – en slags sammenrullet sild.

Kilder: www.openmap.bbn.com, www.forbes.com, www.heroidos.com, art- bin.com, www.wikipedia.org, Aftenposten.

28 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle