Søk
  • steinerikkirkeboen

KRAMPUS får Halloween til å se ut som en barnehage

Førjulstida skal være lys og hyggelig, ei tid for glede. Men ikke bare. I Alpene handler den også om Krampus. Og Krampus er alt annet enn lys og glede. Det er skrekk og gru som får Halloween til å se ut som en barnehage. Voksne skremmer barn i førjulsmørket.

NÅR MØRKET HAR SENKA SEG, KOMMER ET HELT OPPTOG AV SKAPNINGER SOM DISSE. IKKE BARE SER DE SKUMLE UT, DE OPPTRER AGGRESSIVT OG ER OFTE FULLE.

Det er mørkt, det er bråkete og det er fryktelig skummelt. Det er nok et og annet Seefeld-barn som fikk en urolig natt etter møtet med Krampus-stammene

Fredag kveld, samtidig med at julemarkedet ble innvia og glühwein og annet fast og flytende godteri ble nydt over en lav sko og alle hjerter gleda seg, gjorde Krampus-triben, Krampusstammene, sitt inntog til manges skrekkblandede fryd.

Krampus-tradisjonen som lever i store deler av Sentral-Europa, skal ha røtter helt tilbake i før-kristen tid. En djevelskikkelse eller et dyrelignende vesen med bukkehorn som deltar i opptog, gjerne sammen med St. Nikolas, den opprinnelige julenissen, som feires 6. desember. Mens nisssen har med gaver til snille barn, skremmer og straffer krampusene de som ikke har vært snille.

Men Krampus'ene til tross, stort sett så handler adventstida

i Alpene mest om julemarked, gløgg og hygge og glede for store og små:


Men et par kvelder er det Krampus som inntar dorf'en, og da er det ikke mye idyll. Da handler det om skrekk og gru og skumle voksne som skremmer barn.

I månedsvis har de sitti i sine trange alpedaler og pønska ut så mye ondskap som de bare klarer å få til av skinn, plast og tekstiler. Maskene er visstnok lagd av proffer som driver med sånt, og koster tusenvis av kroner.

Så ser de da også skumle ut. Og ikke nok med det, Krampus’ene har også med seg bjerkeris og kan gi hvem som helst et rapp som svir. Ikke rart at selv ganske store barn følger opptoget med skrekkblandet fryd. De må se, men de vet ikke om de tør.

OG SÅ ER DET LITT, MEN VELDIG LITE, FYLLERØLP I GOD (?) NORDISK STIL.


Det begynte med et opptog gjennom landsbyen. Stammene, som kom fra både Tyskland, Sveits og Italia (Syd-Tirol) i tillegg til de lokale og som i adventstida reiser på turne og opptrer i byer og landsbyer, strømmet gjennom de vanligvis så idylliske landsbygatene som var fulle av folk som skulle feire julemarkedet og se på Krampus’ene. De så skumle ut, og innimellom gjorde de utfall og lot som de angrep tilskuerne som reagerte med frydefulle skrekkrop

Så samlet de seg i byparken, det må da ha vært et par tusen tilskuere, hvor hver stamme hadde «oppvisning» - det betyr at de labba rundt i sine fryktinngytende drakter og så så skumle ut som de bare greide, og hadde et og annet utfall mot et hvinende publikum. En og annen tenåring med også trukket ut og lagt i bakken.

Det hele skjedde til dundrende heavy-musikk og heftige pyroinnslag . Og med barn så små at de satt på skuldrene til foreldrene blant tilskuerne.

Noen av dem fikk nok en urolig natt før det var tid for å åpne adventskalenderens første luke.9 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle