Søk
  • steinerikkirkeboen

Livsfrisk 100-åring: Sagene IF har tredobla medlemstall på ti år

Sagene IF har ikke eneste verdensmester, men er kanskje likevel Oslo-idrettens største suksess.

SAGENE IF HAR EN FANTASTISK LOGO. STRIPENE HAR VÆRT DER BESTANDIG, STJERNER HAR KOMMET OG GÅTT.

- At de er den største suksessen skal jeg ikke si, det er mange som driver godt i osloidretten. Men Sagene har vært veldig flinke, sier generalsekretær Magne Brekke i Oslo idrettskrets.

- Kloke ledere har bygd opp en klubb, som lå nesten brakk for 10, 15 år siden, på et bunnsolid verdigrunnlag. De har fått hjelp fra mange, men de har også drevet godt. Spesielt har de vært gode til å lytte til nabolagets behov og følge opp med tilbud. De er et ekte fleridrettslag med et bredt tilbud.

I spagat mellom fattige og rike

I 2012 hadde Sagene IF rundt 700 medlemmer. Uten korona ville de i fjor hatt over 2000. – Vi har passert storebror Skeid, men det er ikke bare vår fortjeneste, sier daglig leder Vibeke Thiblin ydmykt. - Det har blant annet mye med byutvikling og gentrifisering å gjøre. Skillet mellom øst og vest går midt gjennom bydelen vår. Vi står i landets største spagat, mellom fattige og velstående miljøer i samme nabolag. Veldig mange her bor i kommunale leiligheter, er ressurssvake og ramma av det som med et fryktelig ord heter barnefattigdom. For ti år siden så vi aldri foreldrene til 80 prosent av barna som var med hos oss. De resterende 20 prosent måtte dermed være foreldre for hele flokken.

Det slet sånn på frivilligapparatet at det hendte at politiet måtte komme og hjelpe til for å få avvikla fotballkamper hvor følelsene løp løpsk. Den tida er forbi i Sagene.

Voldsom frivillig innsats

- I dag er det motsatt. 80 prosent av foreldrene prosent stiller velvillig opp. Da blir børa mye bedre fordelt, sier Thiblin som er helt avhengig av foreldre og andre frivillige hjelpere: - Vi har 200 frivillige trenere og minst like mange ledere i forskjellige funksjoner. Bare i Bjølsenhallen og her på Voldsløkka må frivillige fylleflere tusenvakter i året.

ANNE-BRITT GRANAAS ER SJEF FOR "ETTER Da hjelper det godt at tusenvis av SKOLETID", ET TILBUD TIL DE I 5.-10. KLASSE ressurssterke foreldre har flytta inn i nye DER BÅDE LAGER OG SPISER DE ORDENTLIG boliger langs Akerselva fra Nydalen til MAT. ALLE FÅR IKKE DET HJEMME Treschows bro, og har gjort det enklere å drive frivillig arbeid i et strøk hvor barnefattigdommen er stor.

På den annen side; det hadde ikke vært noen sak for lite bevisste idrettsledere å skusle bort muligheten. I Sagene har de ikke gjort der.

Ikke best men flest og lengst

I de nye, flotte - men koronatomme - klubblokalene på Voldsløkka er best et superlativ som er mye, mye mindre brukt enn flest og lengst.

- Hovedmålet vårt er ikke å bli best, å få fram norgesmestre eller verdensmestre, men at flest mulig skal ha et godt tilbud lengst mulig. Barn og unge skal trives hos oss. På sikt tror jeg det gjør oss gode, jeg tror trivsel er en suksessfaktor, sier Thiblin.

- Men idrettens idé er jo å vinne, å bli best?

- Ja, og det kan være et problem. For oss i dag koster suksess mer enn den smaker. Vi hadde et suksessrikt kvinnelag i innebandy som vi måtte trekke fordi vi måtte betale 200.000 kroner bare for å være med i toppdivisjonen. Klarer vi å få fram en bryter som er god nok for landslaget, så vil det koste klubben titusener som vi ikke har.

NIH-STUDENTENE ANDREAS MOEN (fra v.) OLA LØFALD OG JØRGEN GUNDERSEN PRØVER SEG PÅ SKØYTER PÅ DEN FOTTE KUNSTISEN PÅ VOLDSLØKKA.


Mer enn idrett

Lissepasninger, O2-opptak og off-side er viktig, men Sagene IF vil tilby noe mer til de som ønsker og trenger det. Hovedpoenget er å gi barn og unge et godt tilbud. Klubbens målsetning er at «Sagene IF skal være et idrettslag som gir alle mulighet til å delta i idrettsaktivitet med riktig kvalitet i et godt miljø». Verken mangel på penger eller støtte skal komme i veien, derfor har laget flere gratistilbud.

For barn i 1.-4. klasse er det idrettsskoler, hvor barn sjøl kan velge hvilke idretter de ønsker å drive med, og eventuelt bli med på et ordinært lag etter endt «skole».

De som er eldre, 5.-10. klasse, har tilbud om «Etter skoletid». I tillegg til fysiske aktiviteter inne og ute står hobbyaktiviteter, leksehjelp og mat og matlaging i samarbeid med Geitemyra matkultursenter, på programmet.

Korona har gjort alt vanskeligere, men det humper og går.

Må tenke annerledes

For å nå sine ambisjoner og mål om å være et godt tilbud til barn og unge i bydelen, må de av og til tenke annerledes i Sagene IL. Ett eksempel på annerledestenkning: En av naboene til klubbens fantastiske anlegg – kommunens satsing på Voldsløkka er også en viktig suksessfaktor for klubben – er et danseinstitutt. Mange barn ville gjerne danse. Men barna fra de fattige familiene hadde ikke råd til å gå på danseinstitutt.

- Derfor har vi starta opp ei dansegruppe i idrettslaget, sier Thiblin.

Stolt historie

Sagene IF fyller hundre år i år, og har følgelig en lang og stolt historie. Det begynte – selvfølgelig – som et arbeideridrettslag. Etter krigen var det visstnok ett av bare to arbeideridrettslag som i utgangspunktet nekta å bli med i sammenslutningen med den borgerlige idretten. Men de svart- og hvitstripede falt fort inn i folden.

Helt fram til slutten av 1960-åra var Sagene landets ledende sykkelklubb med blant annet OL-deltakere og ti NM-gull i lagtempo på rad. I dag har sykkelgruppa gjenoppstått fra de døde. Også i bandy hevda klubben seg i norgestoppen og den hadde av og til brukbare fotballag. I dag er den primært et lokal- og breddetilbud, men utøvere med den røde stjerna, som er et minne fra de tidligste tider, hevder seg på godt nasjonalt nivå i innebandy.

FAKTA

Medlemmer: 2000

Trenere, ledere: 400

Ansatte: 10 i 6,1 årsverk

Budsjett: ca. 10 mill.

Idretter

Allidrett/Turn

Bandy

Dans

Håndball

Innebandy

Landhockey

Fotball

Rugby

Bryting

Tennis

Sykkel/triatlon

Quidditch (rumpeldunk uten flyvende kosteskaft)


Anlegg

Voldsløkka kunstis (Stor og liten flate)

Voldsløkka tennis

Bjølsen kunstgress

Voldsløkka kunstgress

Bjølsenfeltet

Bjølsenfeltet rugby

Bjølsenhallen (haller for kampsport, bordtennis, håndball og innebandy)

- Oslo skatehall ligger i nærmiljøet, men Sagene IF har ikke aktiviteter der.

46 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle