Søk
  • steinerikkirkeboen

Monsterfisk i vannets dyp

For å øke sikkerheten rundt Oslos drikkevann, vedtok Vannverket etter giftepisoden i 1972 - da en sint nyrydningsmann fra Smøla helte plantegift i Maridalsvannet - å montere et akvarium med inntak akkurat der hvor drikkevannet hentes.

Fra vannet ble tatt inn i akvariet til det ble sendt ut på ledningsnettet gikk det ti timer. Begynte fiskene i akvariet å ligge med buken opp eller på annen måte å oppføre seg slik at det var grunn til å tro at det var noe galt med drikkevannet, hadde man litt tid på seg til å stenge forsyninga og å varsle befolkningen.

Men hva slags fisk trives i et vann som holder fire grader hele året?

Svaret viste seg å være canadarøye som både trives i kaldt vann og er følsom for forurensning.

20 små røyer ble satt ut i akvariet.

Det ingen hadde tenkt på, var at canadarøye kan bli kjempediger, 40, kanskje 50, kilo. Og når de ble eldre og større, er røyene ikke lenger så følsomme for forurensning.

De måtte med andre ord byttes ut etter ei stund.

De 20 første ble sluppet ut i Maridals- ROY JENSEN MED DEN STØRSTE FISKEN vannet da de hadde vokst ut av akvariet.

HAN HAR TATT MED SKRUTREKKER Seinere er flere canadarøyer sluppet ut i FOTO: VAV vannet av andre. Alle forsvant i dypet, på det djupeste er det 47 meter. Man veit at de har formert seg der nede. Hvor mange de er og hvor store de er, veit man ikke.

Disse fiskene har lagt grunnlaget for en mytisk stamme med storfisk som sansynligvis lever på store djup i Maridalsvannet. Og som vi veit veldig lite om. De som eventuelt veit, snakker ikke om hva som skjuler seg i Maridalsvannets djup.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at disse fiskene har vært ettertrakta bytte for tjuvfiskere som tidligere klarte å snike seg ut på vannet i nattens mulm og mørke. Ifølge meget ubekrefta men truverdige kilder skal en tidligere kringkastingssjef skal ha vært blant de ivriige.

Men en av de kanadiske innvandrerne er tatt. På matjakt i 2002 fulgte den etter en liten stim med småfisk inn i den kilometerlange tunnellen inn til renseanlegget.

- Da vi så den på TV-overvåkninga, stengte vi lukene og tappa slik at det bare var 20 cm vann der. Jeg gikk inn med en stor skrutrekker som jeg brukte til å slå ihjel fisken. Den var seig, så jeg måtte slå mange ganger, sier Roy Jensen. - Det er den største fisken jeg har tatt med skrutrekker.

Fisken veide åtte, ni kilo og var så grov i kjøttet at den ikke var noen god matfisk.

Ifølge fiskeentusiast Lars Nilssen skal det i hvert fall være tatt fisk på 12 kilo i vannet hvor det er forbudt å fiske for folk flest.

Kanskje er det fisk som er fire ganger 12 kilo nedi der?

Noen som veit noe mer om storfisken i Maridalsvannet?526 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle