Søk
  • steinerikkirkeboen

Noen går på ski til Kikut. Tom Stensaker har snart gått til månen.

Oppdatert: 6. des. 2020

Mange går på ski tilKikut. Noen få går over Grønland. Enda færre går til Sørpolen. Tom Stensaker (66) går til månen. Han kommer dit i vinter.

DETTE ER IKKE VEIEN TIL MÅNEN, DET ER OPPKUVVEIEN. DER AVSLUTTA TOM STENSAKER SIST SESONG 7. JUNI I VERDENS KORTESTE RUNDBANELØYPE.

FOTO: Fredrik Georg Gade


Søndag kveld prøvde jeg å ringe Årvoll-mannen Tom Stensaker. Mannen, som sannsynligvis er det mennesket som har gått lengst på ski, tok ikke telefonen. Han har vel funnet ei snøstripe et sted og er ute og sanker kilometer tenkte jeg. Han var ikke det.

- Nei, det går foreløpig ikke an å gå på ski noen steder her i nærheten. Men det er barfrost og fint å gå på beina. Jeg liker det også. Jeg har gått til Kikut i dag. Fin tur.

Mandag derimot, da var han på ski. På på isen på et vann ved Brovoll på Hadeland fant han de to cetimeterne med snø som han trenger under skiene.

10.000 kilometer i året

Stensaker virker ikke det minste stressa over vinteren som ikke riktig vil komme. Pussig, han har ikke så god tid på seg hvis han skal rekke å gå tusen mil på ski før det blir sommer. Ja, tusen mil, 10.000 kilometer. Det er langt med bil. Stensaker går det på ski. Hvert år, når klimaet tillater det. Rekorden, fra 1999, er 1302 mil. Sist vinter ble det 1055 mil. På noe mange husker som en dårlig vinter.

- Den var ikke det. Det var fint nord i Marka. Jeg loggførte min første skitur 7. oktober. Så forsvant snøen, men den kom tilbake. Det siste turen gikk jeg oppe ved Oppkuvbekken 7. juni. Etterpå gikk jeg litt i Varingskollen, på restene av halfpipen. De holdt til St. Hans.

De første turene om høsten går ofte på en centimeter tynt snølag langs land på vann nord i marka hvor isen har lagt seg tidlig. Sist vinter gikk den siste ordentlige – kall det hva du vil - turen på ei 23 meter kort sløyfe ved Oppkuvbekken. Han gikk 220 runder, og noterte 5 km før han sykla tilbake til Damtjern og kjørte bil hjem til Årvoll.

- Etter at vinteren er blitt mye kortere i nærmijøet, er det blitt mye bilkjøring. Jeg kjører 25.000 km hvert år.

- På jakt etter snø?

- Ja, for det meste.

En ganske normal høst

I fjor hadde han gått hundre mil ved utgangen av november. I år har han rundt ti. En dårlig start.

- Nei, ganske vanlig. Fjoråret var speselt bra. 2018 og. Men det er blitt vanligere at I SITT RETTE ELEMENT. TOM STENSAKER det er som i år.

I OPPKJØRT SPOR BLANT HØYE TRÆR. - Kanskje du ikke klarer 10.000 kilometer?

FOTO: FOTO: Fredrik Georg Gade - Det kan godt hende, klimaet bestemmer, sier Tom. Tilsynelatende like rolig. Det er nok fordi han veit at han når et annet mål i vinter. Et han har hatt i mange år. Å gå til månen.

Har gått 345.500 km

- Ja, noen eksperter har regna ut at avstanden fra jordas overflate til månens, når den er på sitt minste, er 350.000 kilometer. Omtrent. Siden jeg begynte å telle kilometer, i 1976, har jeg gått 345.500 kilometer. Omtrent. 450 mil til så har jeg nådd målet.

- Hva gjør du da?

- Fortsetter å gå. Det går litt saktere med åra, nå går jeg rundt åtte kilometer i timen, men jeg går ganske lenge. Når jeg er kommet i gang, går jeg gjerne seks, sju mil om dagen.

En sunn lykkepille

Det er nok ikke så mange som sier det direkte, men mange mener sikkert at Tom er gal. Alle kan være enige om at han er spesiell. Du er det hvis du har gått til månen på ski. Hvorfor? Hva i all verden er det som driver ham?

- Det er enkelt. Det begynte ved en slags tilfeldighet. Og så er jeg blitt sånn. Jeg elsker å være ute i naturen, ute på tur, og jeg elsker å telle mil. Det er det jeg liker og det jeg lever for. Det er så mye vakkert å se og oppleve, forskjellige ting hver eneste dag. Det er som å gå på en lykkepille som er bare sunn.

«MARATONMANNEN" ER EN PRIKK DER UTE I ENSOMHETEN PÅ TVERRSJØEN NORD I NORDMARKA, DET ER MIDT I STENSAKERS RIKE. FOTO: Fredrik Georg Gade


Arbeidsledig

Det begynte altså ved en tilfeldighet. Etter ti år i arbeidslivet tapte arkitekt Tom Stensaker for konjunkturene. Plutselig var det ikke jobber til arkitekter. Tom ble arbeidsledig. Og begynte å gå på ski. Og så fortsatte han. Og fortsatte. Og fortsatte.

Han var arbeidsledig i tre år, etter det var han ikke så interessert i jobb, han hadde oppdaga sin lykkepille, ville gå på ski. Hele tida.

Men han må jo ha melk og poteter og tannbørste?

- Og litt til. Men når du går på ski hele dagen, får du ikke brukt så mye penger. Jeg hadde forskjellige småjobber i mange år, men nå har jeg tatt seniorlån med sikkerhet i barndomshjemmet. Nå lever jeg ikke bare i det, men også av det..

Med huset som sikkerhet kommer han seg til månen. Bare snøen kommer.145 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle