Søk
  • steinerikkirkeboen

Perry Olsson - svensken som er mestvinnende i norsk langrenn

Marit Bjørgen har gått mange renn og vunnet mye. Perry Olsson har ikke gått noen renn, men han har vunnet mest. Nå er han svensk igjen. Han angra kanskje på det i dag.

I 17 år jobba Perry Olsson i det norske smøreteamet. Han ønska seg kanskje tilbake i dag. FOTO: Stein Erik Kirkebøen

Petter Northug mener han er verdens beste skismører. Marit Bjørgen hadde ham som sin personlige smører i 14 år. Du har sannsynligvis har du aldri hørt om Perry Olsson (66). De færreste har det. Den stillfarende svenske firebarnsfaren fra Bruksvallarna gjør ikke så mye av seg. Han er mest opptatt av å gjøre jobben sin. I 17 år var den å smøre ski for norske langrennsløpere. For et år siden meldte han overgang tilbake til Sverige. I Norge rakk han – uten å ha gått ett eneste renn – å bli mestvinnende i norsk langrenn. Blant annet takket være Marit Bjørgen.

– Vi har samarbeida veldig godt, og jeg har aldri brukt så mye som én kalori på å bekymre meg over skiene. Jeg visste at Perry leverte, så godt som alltid hadde jeg gode ski, sier Marit til Tarzan Media.

Hun ga seg etter å ha vunnet 41 medaljer i OL og VM.

Perry Olsson har totalt smurt ski som har gått inn til 56 medaljer. 38 av «hans» medaljer har Marit vunnet. Hun tror ikke hun hadde vært tidenes mestvinnende langrennsløper hvis hun ikke hadde hatt Olsson i smørebua.

– Det er vanskelig å si noe sikkert om sånt, men det er jo gode grunner til at jeg hadde samme smører i 14 sesonger.

Beitostølen november 2003: Perry Olsson lærte hvor stort og viktig

langrenn er for nordmenn.

Det var noe helt annet enn i Sverige. Det var jo så mye folk, så mye

media og så mange sponsorer. Og sponsorene var til og med ute og

gikk på ski! Noe sånt var utenkelig i Sverige. Like utenkelig som at

enkelte klubber kan mønstre hundrevis av unge løpere. Jeg skjønte

fort at langrenn var noe annet og større i Norge enn i Sverige.

Perry er svensk, men i 17 år var det "Alt for Norge som gjaldt fr supersmøreren. FOTO: STein Erik Kirkebøen

Starta med et smell

Det begynte ikke bra for Olsson i Norge. Våren 2003 brøt det ut et høylydt opprør i den norske smørebua. Sportssjef Bjørnar Håkensmoen hadde ansatt en svensk smører! Han hadde gjort det uten å informere noen i smøreteamet.

– Personalpolitisk var det jeg gjorde helt på trynet, innrømmer Håkensmoen. - Selvfølgelig hadde det riktige vært å informere Perrys fremtidige kolleger, men jeg visste hvordan de ville reagere. Det ville ikke komme noe godt ut av å involvere dem.

Du ville ikke gjort det sånn i din lederjobb i næringslivet?

– Nei, men toppidrett er noe helt for seg selv. Der handler det om én ting; å være best. Vi vant ikke nok, og jeg måtte gjøre noe med det. Jeg mener fortsatt at jeg gjorde rett, sier Håkensmoen.

Det er ikke Terje Smevold, som da var norsk smøresjef, så sikker på. Men han er sikker på at han ikke likte måten ansettelsen skjedde på: - Jeg hadde regna med å bli informert og liker ikke måten Olsson ble ansatt på. Jeg vet ikke annet om ham enn at han har vært med svenskene i noen år, raste Smevold i media for 18 år siden. I dag legger han til at det ble enda verre fordi det ikke var første gangen Håkensmoen skjøt fra hofta og tok raske og ikke alltid så gode avgjørelser.

Den andre heltidsansatte i det norske smøreteamet, Geir Tufto, var enda sintere enn sjefen. Han var sint på sjefens vegne, han var sint på egne vegne og han var sint fordi en svenske skulle komme inn i det norske smøreteamet. Han fryktet at Olsson skulle komme på lynbesøk, tappe nordmennene for hemmeligheter og ta dem med seg hjem igjen.

Falun 16. mars 2012. Marit Bjørgen har merka skiene, klokka tikker

mot start. Det er under tre minutter igjen. Hun ser at lagvenninnene

sliter med gliden. Det ser også Perry Olsson. Han kommer stormende,

griper Marits ski, skraper av klisteret og legger på ny smurning i en fart.

Det er fortsatt noen sekunder igjen til Marit skal starte. På perfekte ski.

Det berga dagen for meg, sier Marit som vant prologen, og mini-

touren og verdenscupen. - Perry kan jobbe lynraskt når det er nødvendig

Å velge riktige ski er det aller viktigste for Perry Olsson. Her er det skiparken til Therese Johaug som utforskes våren 2018. Det ble aldri de to. FOTO: Stein Erik Kirkebøen

Tenkte litt annerledes

Perry tok det hele lungt. Og Perry ble. 16 år etter at bølgene rundt ansettelsen har lagt seg, står fremdeles Perry Olsson og smører i den norske bussen. Ingen har vært der lenger enn ham. Men han skjønner at det ble bølger da han kom.

- Jeg tenkte nok litt annerledes enn resten av teamet. Som håndverkere tror jeg vi tenkte likt, vi arbeidet på samme måte. Men jeg prioriterte annerledes, sier Olsson som var – og er – aller mest opptatt av å velge riktig skipar.

– Det er skiene som er utgangspunktet og grunnlaget. Passer ikke de perfekt, så hjelper det lite hvor god struktur de har og hvor godt de er smurt. Da blir det ikke bra. Derfor har jeg alltid vært veldig opptatt av å finne det rette paret. Selv om ski stort sett er døde plastprodukter skapt i en datastyrt produksjon, så blir de aldri helt, helt like. Forskjellene er ikke så store at en vanlig turløper registrerer dem, men for løpere i verdenseliten mener jeg det er avgjørende å ha valgt riktige ski. I det norske teamet var det mye sterkere fokus på sliping og struktur. Og det var kanskje naturlig, det var de som begynte med sliping av ski, og de førte an i utviklingen. Det var kanskje en av grunnene til at de prioriterte den delen høyere enn jeg gjorde.

Andre forskjeller?

– Ja, jeg testa mer. Jeg tror nok de syntes jeg testa for mye og brukte for mye tid på det. Jeg testa til og med ski med andre strukturer enn de man mente var best på dagens føre, smiler Perry. – Det hender at terrenget ikke stemmer helt med kartet, at til og med erfarne smørere tar feil. Derfor liker jeg å gå bredt ut, og å teste mest mulig.

Northug sjokkerte svenskene

Bølgene rundt ansettelsen la seg fort, og i ti år sto Perry Olsson der, i det norske smøreteamet, og gjorde jobben sin. Han smurte for Marit, og for andre. Deriblant Petter Northug. Så ville ikke Petter mer. Da ble det bråk igjen. Mest i Sverige.

Northug hadde en veldig høy stjerne der, og mange ble sjokkerte over at han kutta samarbeidet med den svenske supersmøreren. Selv sa Northug at det var udramatisk og skyldtes at han gikk ut av landslaget. Men han la til at han ikke så bort fra at det å bytte smører kunne gi ham et løft i form av nye ideer og tanker.

– Jeg ble litt «lessen» da jeg fikk beskjeden, innrømmer Olsson overfor TarzanMedia. – Men det er historie nå. Petter og jeg jobber godt sammen.

Forrige sesong kom Northug tilbake i landslaget, og Olsson ble hans smører. Men han gikk knapt et skirenn. Denne sesongen skulle de jobbe sammen igjen, men så ga Northug seg.

Men Olsson har nok å pusle med som en av en av veldig mange aktører i den norske smørebussen under VM i Seefeld.

– Ja, vi er et lag, et godt samspilt lag. Det er vi nødt til å være. Skismøring på dette nivået er ikke en individuell øvelse, vi må jobbe sammen, og hjelpe hverandre.

Davos 5. februar 2006: Like før start finner Perry Olsson ut at han

skulle legge en manuell struktur under skiene til Anders Aukland.

Vi hadde ikke tid til å gå tilbake til smørebukken. Perry satte

skiene i snøen og dro til med rillejernet. Så brakk den ene skia i

mitt beste par! Ei uke før OL! Det var ikke ideelt, for å si det sånn.

Og det skjønte selvfølgelig Perry. Han var så fortvila at han felte

noen tårer. Det er eneste gangen jeg har opplevd det.

Aukland ble dårligste nordmann på 39. plass på sitt nest beste par.

Men skifabrikken klarte å reparere godparet til OL.

Uten at det hjalp så mye. Det gikk skitt i Torino.

«Att verka, men inte synas»

Tilsynelatende uforstyrra står Perry Olsson der og smører og tester og tester. Uten å stikke seg ut. Høsten 2017 ga Lars Backe Madsen ut boken Gullracet. På 474 sider skulle han forklare den norske langrennsuksessen de siste 30 åra. Boka har et navneregister på over 500 navn som har vært mer eller mindre sentrale i norsk langrenn de siste 30 åra. kanskje - hvor Gudene vet - kanskje - hvor mye tid Perry Mange var nevnt, én var glemt. Den

Olsson har brukt på å gnukke og gni på ski for mestvinnende, Perry Olsson.

å få dem til å gli enda litt bedre. – Det er litt typisk, sier tidligere

verdensmester Jens Arne Svartedal. – Han er en person du egentlig ikke ser, han sier ikke mye og gjør ikke noe av seg. Han gjør bare jobben.

Perry Olsson kunne gjerne tatt den mektige Wallenberg-familiens motto: «Att verka, men inte synas».

Svartedal forteller hvordan han virker: – Når det gjelder ski, så er han helt Magnus Carlsen. Han går rundt og husker serienummer på ski som har vært gode. Hvis noen gir fra seg ski med serienummer i nærheten av et godpar, det kan godt være ti år gammelt, så tar Perry det med seg. Han har det i kjelleren til det dukker opp en løper han tror det vil passe for. Han kjenner løperne sine og vet akkurat hva som passer for hver enkelt på alle slags føre.

Anders Aukland, en annen tidligere storløper som har hatt Olson som smører, følger opp: – Perry står alltid og jobber, han lever og ånder for ski og skipreparering og han er en utrolig dyktig håndverker. I en bransje som blir stadig mer spesialisert som teamene blir større, er han en av få som behersker alle sider. Han kan legge festevoks, han kan legge klister, han kan ordne gli og han kan sette en struktur. Han har selvfølgelig bøttevis med data og testresultater, men det er ikke nok. Han vil ha den rette følelsen. Derfor tester han alltid skia sjøl.

Gällivare november 2004: Det var kaldt, det er ofte det i Gällivarre

i november. Da hun testa ski før verdenscuprennet, hadde Marit

Bjørgen problemer med å finne et godt par. Hun hadde gjerne det

når det var kaldt:

– Da trakk Perry fram et gammelt par som Han husker det meste. Resten har Parry sirlig blant andre Kristen Skjeldal hadde brukt i notert i sin bok. renn, og som han egentlig hadde holdt av til sin kone. Han hadde tatt det med fordi han trodde at det kanskje kunne passe hvis det ble kaldt. Testing viste at det var bedre enn noen av mine par. Jeg brukte paret, slo Kristina Smigun med ett sekund og tok in første seier på distanserenn i Verdenscupen, sier Marit. Sånn er Perry, som Askeladden, han samler på gode skipar og trekker det fram når han tror det kan passe.

Svensk krise ga norsk jobb

Men hvordan i all verden havna Nils Perry Olsson i den norske smørebua?

Han begynte som en ganske god langrennsløper, en 11. plass i Vasaloppet er høydepunktet. Da han la opp, ville han ikke slippe miljøet. Ved siden av jobben som linjemontør fortsatte han som trener for lokale løpere og juniorlag. Og som smører.

– Jeg har alltid vært opptatt av smøring og skipreparering.

Noen må ha skjønt det, for da Magnar Dalen, nordmannen som var smøresjef i Sverige, trengte hjelp ved et renn i Sundsvall i 1992, ringte han Olsson. Olsson kom. Helgen etter var det verdenscuprenn i Falun. Olsson kom dit også.

Han kom for å bli. Etter hvert ble han ansatt, i halv stilling. I tillegg jobba han ved et skigymnas.

Men Olsson ville smøre mer og undervise mindre. Og han fikk sjansen. I USA.

Løpere og smørere har alltid noe å snakke om, noe å diskutere, noe å teste.


– Lærerikt og spennende, men veldig vanskelig å kombinere med kone og fire barn i Sverige, sier Perry som etter to år i USA klaga sin nød til det svenske skiforbundet. Og fikk jobb der. Fra 1996 smurte han på heltid. Med stor suksess. Våren 2003 vant Mathias Fredriksson verdenscupen sammenlagt – på ski Perry hadde smurt. Men svenskene hadde lite penger, og måtte kutte i budsjettet. Det rammet Perry. Han fikk tilbud om å gå ned i halv stilling. Det hadde han ikke råd til. Da løftet han telefonen og slo nummeret til Bjørnar Håkensmoen.

Og så startet bråket i smørebua og i mediene.

Men løperne var fornøyde.

– Noe måtte gjøres. Norge var ikke lenger best til å preppe ski. Vi ble fraglidd, spesielt på kaldføre. Og er det noe langrennsløpere ikke liker, så er det å bli glidd fra. Og så hadde vi sett at svenskene stort sett hadde gode ski, sier Frode Estil.

– Det gikk mange rykter om hvor god smøreren til Mathias Fredriksson, som vant verdenscupen, var. Det var nesten noe mytisk over ham. Men det var ikke mye jeg visste, sier Svartedal som likevel jubla da Olsson kom.

Sjefen hadde det på samme måte: – For å være ærlig, så hadde vi ikke mange referanser på Perry. Men svenskene hadde ofte gode ski. Det ble sagt at Perry sto bak. Jeg måtte prøve, jeg hadde ikke hadde så mye å tape, sier Håkensmoen.

I ettertid kan vi vel si at han fikk god gevinst. Perry har levert.

Cavalese januar 2004: Anders Aukland skulle gå Marcialonga som den

vinteren talte i verdenscupen. Men skiene var blitt borte under

transporten: Det var krise, men Perry hadde med seg noen ekstra par.

Frem fra skiposen dro han et gammelt par som en eller annen svenske

hadde gått på en gang. Han mente det ville passe meg bra på det føret

vi hadde der og da, minnes Aukland..

Og det stemte, Aukland tok sin første seier i rennet på det paret. En drøy

måned senere vant han Vasaloppet på det samme paret. Nå henger det

på hytteveggen til stas. Og som et bevis på at Olsson har teft.

Puslespillet som aldri blir ferdig

Perry Olsson er opptatt av ski. Han går mye på ski. Men kan en ski- og smørenerd som ham kose seg på ski? Kan supersmører Perry Olson gå på tur som andre folk, bare være ute på ski og ha det fint uten å tenke jobb?

– Å ja, sa han, etter at han i begynnelsen av mai har vært ute og kost seg på vårsnøen hjemme i Bruksvallarna. Men det viste seg raskt at det ikke bare var kos.

– Jeg hadde forskjellig struktur under de to skiene.

Hvorfor det?

- Fordi jeg ville teste, jeg ville finne ut om det gjorde noen forskjell.

Gjorde det det?

- Ja.

Dermed var enda en liten brikke er lagt i et puslespill som aldri blir ferdig.235 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle