Søk
  • steinerikkirkeboen

Prisen på tomater

For å ta i litt: Vi nordmenn er opptatt av prisen på seks varer; utepils, strøm, bensin, juletre, juleribbe og kanskje jordbærkurver i sesongen. For alt annet betaler vi rådyrt uten å bry oss. Aner du hva tomater koster?

Det er et rikt utvalg av tomater selv i billigbutikker. Prisene er ikke alltid sånn som de ser ut.


For et par, tre tiår siden var det veldig enkelt å handle tomater. Det var rett og slett å plukke med seg et passende antall av de røde kulene som lå ved siden av slangeagurkene i en glissen grønnsakavdeling som ikke inneholdt så veldig mye annet.

Nå er det ikke sånn. Vår lokale Rema-butikk har ofte sju, åtte forskjellige slags tomater. Som regel er alle røde, men de er i forskjellige størrelser og fasonger. Og pakninger. Og så er prisforskjellene betydelige. De dyreste kan være ti – 10 - ganger så dyre som de billigste. Etter at jeg begynte å forske i temaet, har jeg kommet over tomater som koster over 200 kroner kiloen. De er dyrere enn (frossen, importert) biff!

I dag var det ikke så ille i de to butikkene jeg var innom, som begge konkurrerer tilsynelatende steinhardt om å være lavest i pris, varierte kiloprisen på tomater fra 31,90 til 182 og i den andre fra 39,90 til 184. Det er ganske voldsomme forskjeller.

Men å finne ut hvilke tomter som er dyreste og hvor mye dyrere de er, det er ikke så lett. De finnes nemlig i et utall forskjellige pakninger - stort sett blir pakkene mindre jo dyrere tomatene er. Dermed ser alle nesten like dyre ut.

De billigste tomatene ser ut som de gjorde allerede i min barndom, da det bare var én type, store, røde som ligger i løsvekt og smaker ganske lite. De dyreste er små og pakka i ganske

fancy plast. Men pakningene er ikke bare fancy og lite miljøvennlige, de er også ganske sleipe.

Alle er forskjellige, og det gjør det vanskelig å sammenligne hva tomatene egentlig koster.

De store prisene på bildet tyder på at de to typene med tomater koster like mye. Du må gå tett innpå for å se de små tallene som forteller at det ikke bare er en smakssak hva du skal velge. Da ser du at kiloprisen til høyre er 184,50 mens "de like dyre" tomatene til venstre (bare) koster 148 kroner for ett kilo. Forskjellen på prisene som ser helt like ut, er nesten 25 prosent.

Hadde prisforskjellen på bensin eller strøm vært like stor, hadde du kanskje bytta leverandør?

PS

Riktig svar på spørsmålet i ingressen er: Det spørs.

70 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle