Søk
  • steinerikkirkeboen

Ski-VM: Vi er ikke (fullt) så gode som vi tror

Onsdag kveld kan Maren Lundby bli historisk. Hun kan bli den første kvinne som vinner storbakkerennet i VM og hun kan bli den første norske hopperen som vinner storbakke-VM på 26 år!

Året var 1995. Tommy Ingebrigtsen svevde ned til gull i storbakken i Thunder Bay. Ingen nordmenn har klart det siden. I kveld får kvinnehopperne sin sjanse.

Norge dominerer ski-VM og håver inn medaljer. Det har ikke alltid vært sånn, og det er ikke sånn i alle øvelser. I den store hoppbakken er det for eksempel ikke sånn. Der er det ikke blitt norsk VM-gull siden Tommy Ingebrigtsen hoppa til bunns i den store bakken i Thunder Bay i 1995. Arne Scheie ble så oppskrudd at han kyssa kollega Jon Herwig Carlsen.

Etterfølgerne hans har hatt 24 år og 18 internasjonale mesterskap (OL og VM) på følge opp Tiger’n i. De har ikke klart å utløse kyssing i noen kommentatorbuer.

Storbakkerennet er den VM-øvelsen hvor det er lengst siden det ble norsk seier. Siden jentene også får hoppe i den store bakken, får de i Oberstdorf to sjanser til å kopiere Ingebrigtsen.

Dominert siden 1991

Vi er blitt vant til at Norge dominerer ski-VM. Vi gjorde det i de første tiåra og vi har gjort det siden 1991. Totalt har Norge vunnet suverent flest medaljer, men likevel har vi ikke vært så suverene som vi kanskje liker å tro. Ikke alltid og ikke i alt. '

Unntaket er langrennsløperne som stort sett har klart å være best helt siden de vippa Gunde Svan og svenskene av tronen i 1991. Men det er ingen naturlov som sier at det skal være sånn, det har ikke alltid vært sånn:

* Det tok 30 år fra kvinnene fikk være med i OL/VM (1952) til norske løpere vant en individuell gullmedalje. Lenge var det helt utenkelig. Berit Aunli satte tonen da hun vant to i Holmenkollen 1982.

* På 1970-tallet var det fem OL/VM med til sammen 50 øvelser. Norge vant tre av de 50 gullmedaljene som ble delt ut. Pål Tyldum (1972), Magne Myrmo (1974) og Ivar Formo (1976) sørga for lysglimtene vi husker fra et mørkt tiår.

* Bunnen ble nådd med VM i Lahti i 1978 og OL i Lake Placid to år senere. Der var det til sammen 21 øvelser og det ble delt Maren Lundby og Silje Opseth er blant de ut 63 medaljer. Norske skiløpere vant fire har som sjansen til å bli hopphistoriske onsdag. av dem, ingen av gull. Så dårlig var det.

* Kombinertløperne vant ikke individuelt gull fra Bjarte Engen Vik vant VM-gull i 2001 til Jørgen Graabak vant OL-gull i Sotsji. I mellom var det 13 år og 21 gull-løse, individuelle øvelser. Men de vant en lagkonkurranse i 2005.

Lillehammer-effekten

Vi husker best seirene, og vi soler oss i glansen av dem. Og det har vært mye å sole seg i de siste 30 åra. I all hovedsak skyldes det langrennsløperne – og OL på Lillehammer. Det siste gjorde at oppmerksomheten om og interessen for vinteridrett eksploderte. Og pengene strømma inn i systemet, det ble råd til gliprosjekter, høydetrening, medierådgivere og fanden og hans oldemor. Og det skjedde samtidig som det vokste fram en ny generasjon med fenomenale langrennsløpere med Bjørn Dæhlie i spissen.

Den bølgen har langrenn, imponerende nok, klart å ri på i 30 år. Hver gang en «uerstattelig» helt har gitt seg, har det dukka opp en ny. Dæhlie, Alsgaard, Northug, Klæbo for å ta noen av toppene. Jentene kom også med, med Bente Skari, Marit Bjørgen og nå Therese Johaug som de store forgrunnsfigurene foran mange litt mindre.

Klassisk trøbbel

Men selv langrennsløperne har slitt litt, ingen nordmenn vant 15 km klassiske fra Oddvar Brå gjorde det i Oslo i 1982 til Martin Johnsrud Sundby gjorde det i Seefeld 37 år seinere. Riktignok sto øvelsen aldri på mesterskapsprogrammet på det gylne 90-tallet, men nordmennene hadde hatt 13 muligheter til å kopiere Brå siden 1982, uten å klare det. Så kom Johnsrud Sundby. Kommer han igjen i dag?

Hopptrøbbel

Norske herrehoppere har vunnet to av de 2019: Martin Johnsrud Sundby fikk endelig sitt 24 gullmedaljene som er blitt delt ut i individuelle gull. Og ble den første nordman- individuelle renn siden 1995, begge i nen som vant 15 km klassisk på 37 år. normal bakke. Totalt har 13 av 72 medaljer endt i Norge. Damene har på seks renn tatt én gull og totalt to medaljer. Det er lenge siden vi viste verden vinterveien i VMs hoppbakker..

Det fine med statistikk er at den kan leses som det passer. Hoppsjef Clas Brede Bråten leser ut av den samme statistikken at Norge er eneste nasjon son har tatt VM/OL-medalje i hopp hver gang siden 2003.

- Men jeg skulle ønske at vi hadde tatt flere gullmedaljer, innrømmer han.

Paradegrenens comeback

Og det var nesten like ille i kombinert. Fram til 2. verdenskrig deltok norske kombinertløpere i 13 mesterskap. De tok gull i 12 av dem og de vant 31 av 39 medaljer. Toppen ble nådd på hjemmebane i 1930, der ble beste utlending i kombinert nummer 15.

Så begynte det å butte. I kombinert har de prøvd så mange konkurranseformer at det er vrient å holde oversikt, men det har vært pinlig langt mellom norske medaljer. Fra 2003 til og 2017 ble det i totalt 24 individuelle VM-renn fire medaljer, ingen av gull.

Men for to år siden var Jarl Magnus Riiber blitt voksen. Og én svale kan gjøre en sommer. Plutselig tok norske kombinertløpere to gull og fire medaljer. Og i Oberstdorf fortsetter de medaljehøsten, jentene slo an tonen ved å tapetsere pallen i sitt historiske åpnings- Med Jarl Magnus Riiber i spiss har norske renn. Og gutta fortsetter. kombinertløpere fått farten på medalje- sankinga.

241 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle