Søk
  • steinerikkirkeboen

Verdens villeste hopp-plan


Drømmen om å fly lengst mulig på ski er lenge blitt drømt av mange. Den drømmen kan ingen vedtak eller påførte begrensninger kvele.

Få har drømt drømmen om lange svev mer intenst enn noen ildsjeler i Sports-foreningen Grei på Grorud i Oslo gjorde midt på 1920-tallet. .

Da drømte et par håndfuller med unge menn der om å bygge en 120 meters bakke med naturlig tilløp i den lange og bratte Revelia tre, fire kilometer inn i Lillomarka.

Og var ikke 120 meter langt nok, så var det mulig å gå enda høyere opp i lia, få enda større fart og hoppe enda lenger.

Tilsvarer 410 meter i dag

SÅ LANGT KOM DET SOM SKULLE BLI For å illustrere hvor vill planen var; i 1925

BLI VERDENS STØRSTE HOPPBAKKE strakk norskamerikaneren Nels Nelsen

seg til 73 meter i Revelstoke i Canada.

Det var verdensrekord fram til 1930.

Skulle noen drømme like friskt i dag, med verdensrekord på 253,5 meter, som de ambisiøse Grei-gutta gjorde for hundre år siden med datidas rekord, må de drømme om en bakke hvor det er mulig å hoppe 410 meter. Det er det kanskje noen tullekopper som gjør?

Fikk tomt, hogg skog.

Grei-gutta nøyde seg ikke med å drømme, de satte i gang. De fikk grunneierens tillatelse til å anlegge storbakke og de betalte ham 300 kroner for å rydde en teig i lia for skog. Men lenger kom de ikke.

Der kollapset prosjektet, av mangel på penger – og realisme.

Lysegrønt

Det skal fortsatt være mulig å skimte et felt med lysere lauvskog i den grantunge lia. I den grad du klarer å se det, jeg har ikke klart det, er det det eneste som er igjen av det som kanskje - det er nok mange konkurrenter - har vært verdens villeste hopprosjekt.


739 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle